CBD to występujący naturalnie w konopiach kannabinoid o działaniu leczniczym. W niektórych krajach, gdzie konopie są wciąż nielegalne, zabroniona jest również sprzedaż pozyskanego z nich CBD. Trwają więc poszukiwania tej substancji w roślinach, które są całkowicie legalne. Jedną z takich roślin okazał się chmiel.

Niedawno pisaliśmy o poparciu WHO dla medycznego zastosowania kannabidiolu CBD [LINK] oraz o stosujących go pacjentach, którzy odstawiają leki [LINK]. Niestety, pomimo badań, które potwierdzają skuteczność tego kannabinoidu, jest on wciąż nielegalny w wielu krajach. Wynika to z przestarzałego prawa antynarkotykowego, które nie rozróżnia wystarczająco konopi indyjskich od przemysłowych (odmiany Cannabis indica i Cannabis sativa). Z tego powodu trwają poszukiwania naturalnego zamiennika dla CBD. W niniejszym artykule skupimy się na chmielu, a w przyszłości opiszemy również wyniki eksperymentów z lnem i drożdżami.

Skąd CBD w chmielu

Chmiel (Humulus L.) to rodzaj roślin pnących z rodziny konopiowatych (Cannabaceae). Fundacja Peak Health z San Francisco, ogłosiła niedawno, że udało im się wyprodukować pierwszy olej CBD wyłącznie z chmielu. Nie jest to jednak chmiel używany do produkcji piwa, a pewien szczep odkryty w Indiach. Roślina ta zawiera duże ilości CBD, nie ma w niej natomiast THC, dlatego jest legalna na całym świecie. Jest ona bogata w CBD, ponieważ rośliny chmielu krzyżowo zapylają się z dziko rosnącymi tam roślinami konopi indyjskich.

Historia

Dr Bomi Joseph. Fot: Kathryn Reinhardt, CMW Media

Dyrektor Peak Health, dr Bomi Joseph, odkrył szczep Kriya w regionie Silk Road w północnych Indiach. Choć jego odkrycie jest przełomowe, historia tej rośliny sięga połowy XIX wieku, kiedy John Sullivan był brytyjskim gubernatorem w południowej części Indii. Tak opisuje go dr Joseph:

„Wierzył w naturalne zdrowie, wierzył w naturalne leczenie. I był wpływowy, miał za sobą rząd brytyjski, który wtedy władał Indiami. Mógł robić, co chciał. Wybudował dom w południowej części Indii i kazał brytyjskim żołnierzom sprowadzać rośliny z całego kraju i sadzić je tam.”

Dom Sullivan’a stał się sanatorium dla Brytyjczyków. Kiedy czuli się chorzy lub potrzebowali relaksu, odwiedzali je, by odpocząć pośród wzgórz. Wiele lat później naukowcy zidentyfikowali tam różne odmiany chmielu o nazwie yunnanensis, które były przydatne w leczeniu malarii. Zwróciło to uwagę dr Joseph’a, ponieważ zazwyczaj, gdy ludzie mówią o yunnanensis, mówią o chińskiej prowincji Yunnan. Zastanawiające więc było, jak ta odmiana znalazła się w południowej części Indii.

Przełomowe odkrycie i dalsze badania

Dr Joseph był zdeterminowany, aby dowiedzieć się więcej. Niedługo później Ari Cohen, jeden z jego kolegów w Peak Health, znalazł odniesienie do yunannensis na sympozjum zorganizowanym przez indyjski Centralny Instytut Badań Technologicznych Żywności, który odkrył w tej roślinie ślady kannabinoidów.

Dojrzały strąk na roślinie Kryia. Fot: Kathryn Reinhardt, CMW Media

Dr Joseph udał się do Indii i rozpoczął poszukiwania. Po kilku tygodniach wśród tysięcy odmian chmielu udało się odnaleźć dwa szczepy zawierające śladowe ilości CBD. Potem trzeba było jeszcze długo krzyżować te rośliny, aby w końcu otrzymać nową odmianę Kryia o zawartości aż 18% CBD! Dr Joseph posiada patent nie tylko na tę odmianę, ale również na modyfikację każdej innej rośliny chmielu do produkcji CBD i kannabinoidów.

Dzięki współpracy z dystrybutorem Medical Marijuana Inc. ekstrakt szczepu Kryia połączono z olejem triglicerydowym, tworząc tzw. Real Scientific Humulus Oil (RSHO-K). Od kilku miesięcy olej ten jest dostępny na rynku amerykańskim, a niedługo prawdopodobnie będzie go można kupić również w Europie.

Źródło: wakingtimes.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

56 − 47 =