Konopie są tanie w uprawie i mogą rosnąć niemal wszędzie. Możemy zatem wyhodować wielkie ich ilości niskim kosztem. A po zużyciu całej celulozy do produkcji “zielonej benzyny“, ubrań i ulepszonych materiałów budowlanych, możemy wykorzystać nasiona jako żywność.

Hemp-Seeds-A-Nutrient-Dense-Super-Food-1080x565

Technicznie rzecz biorąc nasiono konopi zawiera zazwyczaj ponad 30% oleju i około 25% białka, poza tym znaczne ilości błonnika, witamin i minerałów. Olej z nasion konopi zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) i jest wyjątkowo bogatym źródłem dwóch kwasów tłuszczowych (EFAs), kwasu linolenowego (18: 2 omega-6) i alfa-linolenowego i (18: 3 omega-3). Stosunek Omega-6 do Omega-3 (n6 / N3) w oleju z nasion konopi lokuje się zwykle pomiędzy 2:1 i 3:1, co jest uważane za stosunek optymalny dla ludzkiego zdrowia. Ponadto, biologiczne metabolity dwóch kwasów tłuszczowych, gamma-linolenowego (18: 3 omega-6; “GLA'” i stearydynowego (18: 4 omega-3; “SDA”) również są obecne w oleju z nasion konopi. Dwa główne białka obecne w nasionach konopi to edestyna i albumina. Oba są białkami wysokiej wartości, są łatwo przyswajalne i zawierają znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto nasiona konopi cechuje wyjątkowo wysoki poziom aminokwasu argininy. Nasiona konopi od tysięcy lat są stosowane do leczenia różnych chorób w tradycyjnej medycynie orientalnej. Najnowsze badania kliniczne określiły olej z nasion konopi jako wartościowe źródło składników odżywczych, co koresponduje z długotrwałymi obserwacjami efektów żywienia zwierząt paszą zasobną w te nasiona.

konopie_3

Czego moglibyśmy dokonać, gdyby konopie były uprawiane na masową skalę na całym świecie z przeznaczeniem na paliwo, ubrania, papier i tak dalej? Ilu ludzi moglibyśmy wyżywić dzięki powstałym wówczas nasionom?

Źródło: hempedification.blogspot.com 
Tłumaczenie: pokolenie Ł.K.

Stowarzyszenie FREEDOM
Latest posts by Stowarzyszenie FREEDOM (see all)