Produkty na bazie konopi siewnych zyskują w ostatnim czasie dużą popularność. Ze względu na liczne zapytania Komisja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Rady Sanitarno-Epidemiologicznej przygotowała stanowisko dotyczące bezpieczeństwa ich stosowania.
Konopie przemysłowe są bogatym źródłem niezbędnych dla człowieka składników organicznych. Nasiono konopi zawiera zazwyczaj ponad 30% oleju i około 25% białka, poza tym znaczne ilości błonnika, witamin i minerałów. Olej z nasion konopi zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu pomaga przy wielu dolegliwościach. Ponadto, konopie można wykorzystać do produkcji żywności. W Polsce konopie są od dawna obecne w kuchni – doczekały się nawet miejsca na stole wigilijnym. W innych krajach zyskują na popularności. Produkty z dodatkiem konopi pojawiły się niedawno w bistrach sieci IKEA, a w Kanadzie waży się z nich piwo. Produktów tego typu jest coraz więcej, co wzbudziło zainteresowanie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Chodzi o bezpieczeństwo stosowania konopi siewnych w żywności ze względu na obecność THC i CBD.
Opinia Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Komisja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Rady Sanitarno – Epidemiologicznej przy Głównym Inspektorze Sanitarnym przyjęła podczas posiedzenia w dniu 27.05.2019 r. następującą opinię:
- Zgodnie ze stanowiskiem Komisji Europejskiej niektóre produkty pochodzące z konopi siewnych Cannabis sativa, takie jak: nasiona, olej z nasion, mąka z nasion konopi, odtłuszczone nasiona konopi posiadają historię spożycia przed dniem 15 maja 1997 r. i nie powinny być traktowane jako nowa żywność (novel food). Również w kraju produkty te były stosowane tradycyjnie jako żywność w niektórych regionach. Pozostałe produkty spożywcze otrzymywane z konopi siewnych Cannabis sativa L., z uwagi na brak informacji o historii bezpiecznego spożycia, nie powinny być wprowadzane do obrotu handlowego bez przeprowadzenia postępowania określonego przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r.
- Znakowanie produktów otrzymywanych z konopi siewnych Cannabis sativa oraz informacje towarzyszące wprowadzaniu tych produktów do obrotu nie mogą wskazywać na działanie lecznicze, w tym na obecność związków o działaniu terapeutycznym, takich jak kannabidiol (CBD).
- W przypadku stwierdzenia w produktach z konopi siewnych tetrahydrokannabinolu (THC) konieczne jest każdorazowe dokonanie oceny ryzyka, na podstawie przyjętej przez EFSA ostrej dawki referencyjnej (ARfD), 1 µg delta-9-THC/kg m.c.
- Należy zwrócić uwagę, że za bezpieczeństwo środka spożywczego odpowiedzialność ponosi producent, Komisja zaleca więc, aby wymagania dla zanieczyszczenia THC w produktach wymienionych w pkt 1 wdrożyć do sytemu HACCP.
- W związku z narastaniem mody na produkty spożywcze, zawierające w swoim składzie konopie (lub produkty z niej otrzymane), konieczne jest podjęcie badań mających na celu wdrożenie akredytowanych metod analitycznych oraz monitorowanie poziomów tetrahydrokannabinoli i innych kanabinoidów w środkach spożywczych, w tym w suplementach diety.
- Komisja stanowczo podkreśla, że powyższe stanowisko nie zwalnia z obowiązku przestrzegania innych przepisów prawa w tym ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
Opinia Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia jest dostępna TUTAJ
- Niedobór wapnia w roślinach konopi - 19/07/2023
- Włókno konopne – co warto o nim wiedzieć? - 13/07/2023
- Uprawa konopi w muszli klozetowej - 04/07/2023