Nie tak dawno – 21.02.2020 r. w Dzień Babci – odwiedziłem babcię Mariannę. Zdradziła mi przepis na pyszne pierogi z konopiami, które jadła jako mała dziewczynka.
Nasiona konopi zawierają znaczne ilości dobrze przyswajalnych składników odżywczych, jak:
- białko,
- błonnik,
- witaminy,
- minerały,
- aminokwasy.
Nic dziwnego, że naturalne produkty spożywcze z nasion konopi są coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Okazuje się jednak, że pierogi z konopi był popularne w Polsce już po II Wojnie Światowej – a być może nawet dużo wcześniej. Moja babcia, Marianna Tarnowska, pamięta jak mama przygotowywała w domu pierogi z nasion konopi. Podobno były bardzo pyszne!
Posłuchaj, jak kiedyś robiono pierogi z konopiami:
Przepis na pierogi z nasionami konopi
Składniki
- mąka,
- olej,
- cebula,
- sól i pieprz,
- nasiona konopi.
Farsz
- Zmielone nasiona konopi rozetrzyj w misie z gorącą wodą do uzyskania konsystencji ‘mleczka’.
- Przecedzone przez sito ‘mleczko” wlej do garnka z gotującą się wodą.
- Na powierzchni powinien zrobić się kożuch. Zbierz wierzchnią warstwę.
- Dodaj podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i ew. trochę oleju.
Ciasto
- Mąkę wysyp na płaską powierzchnię.
- Zrób na środku zagłębienie na wodę.
- Wlewaj ją powoli i sklejaj mąkę w ciasto.
- Urabiaj aż ciasto będzie jednolite.
Przygotowanie
Farsz włóż w krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta. Zlep brzegi i uformuj pierogi. Wrzucaj je do gotującej się, lekko osolonej wody. Mieszaj, żeby pierogi nie przywarły do dna. Gotuj kilka minut, aż wypłyną i zmiękną.
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich oferuje naturalne, polskie produkty spożywcze.
- Niedobór wapnia w roślinach konopi - 19/07/2023
- Włókno konopne – co warto o nim wiedzieć? - 13/07/2023
- Uprawa konopi w muszli klozetowej - 04/07/2023