Nie tak dawno – 21.02.2020 r. w Dzień Babci – odwiedziłem babcię Mariannę. Zdradziła mi przepis na pyszne pierogi z konopiami, które jadła jako mała dziewczynka.

Nasiona konopi zawierają znaczne ilości dobrze przyswajalnych składników odżywczych, jak:

  • białko,
  • błonnik,
  • witaminy,
  • minerały,
  • aminokwasy.

Nic dziwnego, że naturalne produkty spożywcze z nasion konopi są coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Okazuje się jednak, że pierogi z konopi był popularne w Polsce już po II Wojnie Światowej – a być może nawet dużo wcześniej. Moja babcia, Marianna Tarnowska, pamięta jak mama przygotowywała w domu pierogi z nasion konopi. Podobno były bardzo pyszne!

Posłuchaj, jak kiedyś robiono pierogi z konopiami:

Przepis na pierogi z nasionami konopi

Składniki
  • mąka,
  • olej,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • nasiona konopi.
Farsz
  1. Zmielone nasiona konopi rozetrzyj w misie z gorącą wodą do uzyskania konsystencji ‘mleczka’.
  2. Przecedzone przez sito ‘mleczko” wlej do garnka z gotującą się wodą.
  3. Na powierzchni powinien zrobić się kożuch. Zbierz wierzchnią warstwę.
  4. Dodaj podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i ew. trochę oleju.
Ciasto
  1. Mąkę wysyp na płaską powierzchnię.
  2. Zrób na środku zagłębienie na wodę.
  3. Wlewaj ją powoli i sklejaj mąkę w ciasto.
  4. Urabiaj aż ciasto będzie jednolite.
Przygotowanie

Farsz włóż w krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta. Zlep brzegi i uformuj pierogi. Wrzucaj je do gotującej się, lekko osolonej wody. Mieszaj, żeby pierogi nie przywarły do dna. Gotuj kilka minut, aż wypłyną i zmiękną.

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich oferuje naturalne, polskie produkty spożywcze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 45 = 55