Zamrażanie plonów świeżych konopi prosto zebranych z pola odbywa się przy użyciu ciekłego azotu. Rozwiązanie to pozwala na uniknięcie pracochłonnego i czasochłonnego procesu tradycyjnego suszenia oraz potencjalnej utraty z konopi cennych związków chemicznych. Proces jest łatwy do wykonania przy niewielkich nakładach finansowych. Dzięki użyciu mobilnego zamrażacza kriogenicznego można błyskawicznie zamrozić i zapakować świeżo zebrane konopie do dalszego przechowywania w chłodni, co skutecznie skraca czas i prace w porównaniu do tradycyjnej metody.

ZAMRAŻANIE PLONÓW KONOPI

Proces ten pozwala nie tylko na skrócenie nakładu pracy i czasu potrzebnego do wysuszenia plonu konopi, ale również chroni cenne związki chemiczne przed utratą. Ze względu na wyjątkowo niską temperaturę ciekły azot może zamrażać konopie przemysłowe w ciągu kilku minut. Do tego celu używa się maszyny do mrożenia, która spryskuje świeżo zebrane konopie ciekłym azotem, które po procesie gotowe są do zapakowania i magazynowania. Podczas przechowywania konopi w chłodni po zamrożeniu, delikatne trichomy pozostają nienaruszone oraz jego silny zapach jest zminimalizowany i zachowany, co zapobiega reklamacjom lub problemom ze strony okolicznych mieszkańców. Suszenie i curing konopi bezpośrednio po ścięciu zbiorów może zająć kilka dni lub tygodni. Konwencjonalne metody suszenia są narażone na zanieczyszczenie spowodowane pleśnią lub innymi zmianami materiału, które mogą obniżyć jakość plonów. Przy tradycyjnym suszeniu, średnio można zauważyć 2-4% strat przy wieszaniu jak i później zdejmowaniu i pakowaniu. Występują również duże straty w transporcie po wyschnięciu. Suszenie z ogrzewaniem wywołuje jeszcze więcej strat. Ponadto biomasa nadal z czasem ulega degradacji, jeśli przetwarzanie jest opóźnione. Z błyskawicznym zamrażaniem, szybkością i zminimalizowaną obsługą metoda zamrażania przekłada się na korzyść produktu końcowego i ogólną wydajność konopi. Konopie można wyjąć z magazynu i są gotowe do ekstrakcji przez dowolne laboratorium z możliwością późniejszego usunięcia wody z gotowego koncentratu.  Metoda, która była używana bezpiecznie i skutecznie od ponad 60 lat lat w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym może być również wykorzystywana przez przetwórców konopi i pomóc poprawić jakość oraz wydajność produktu.

zamrażanie plonów konopi

Tradycyjna metoda suszenia: Błyskawiczne zamrażanie kriogeniczne:
• Konopie zazwyczaj tracą zawartość CBD
po wysuszeniu lub podgrzaniu
• Ryzyko pleśni lub zanieczyszczenia powietrza
• Duże wymagania dotyczące przestrzeni magazynowej oraz długi czas schnięcia
• Konopie mogą z czasem ulegać degradacji, jeśli przetwarzanie jest opóźnione
• Jeśli optymalne warunki długoterminowego przechowywania są ograniczone, można ponownie wprowadzić wilgoć powodując pleśń lub gnicie
• Suszarki są powszechne, ale mogą doprowadzić do obniżonej zawartości CBD
• Temperatura suszenia może przekraczać 93 ⁰C
i potencjalnie odparować niektóre substancje lotne
(np.terpeny)
• Wysuszony produkt może nadal ulegać degradacji
z czasem, jeśli przetwarzanie jest opóźnione lub jeśli
ponownie pojawi się wilgoć lub pleśń 
• wykazuje wyższą wydajność, poprzez lepsze zachowywanie pożądanych związków (np. CBD), w czasie zbiorów
• Błyskawiczne zamrażanie trwa kilka minut na 0,5 kg i jest znacznie szybszy niż tradycyjne suszenie
• Błyskawiczne zamrażanie zapobiega uszkodzeniom delikatnych trichomów i terpen konserwując je i inne
pożądane składniki poprawiające smak i aromat
• Szybkie zamrażanie umożliwia stałe zamrażanie
w całej biomasie do przetworzenia (tj. środek materiału), których należy unikać degradacja produktu
• Natychmiastowe przechowywanie w chłodni po zamrożeniu błyskawicznym pomaga w utrzymaniu biomasy w niezmienionej formie
• Błyskawiczne zamrażanie może obniżyć koszty dzięki oszczędności czasu, pracy, przestrzeni i w ilości utraconych związków chemicznych

zamrażanie plonów konopi

 

Zbiór i konserwacja plonów to krytyczny etap w procesie produkcji konopi. Może ta metoda zyska w przyszłości na popularności oraz oszczędzi pracy i nerwów wielu rolnikom, którzy nie będą ryzykowali straty, pleśni czy nagrzewania się plonów w polu podczas oczekiwania na miejsce w przestrzeni do suszenia.

Bartosz Dubiel